Is creatine slecht voor je hart?
Creatine is een populair supplement, vooral onder sporters en bodybuilders, vanwege de bewezen voordelen voor spiergroei en prestaties.
Toch lees je ook regelmatig dat creatine slecht kan zijn voor je hart. Maar, is dit wel zo? En wat zijn dan de mogelijke gevaren en risico’s?
Om je vraag alvast in het kort te beantwoorden: ja, sommige mensen ervaren wat bijwerkingen van creatine met betrekking tot het hart. Wat? Dat lees je in dit artikel!
Waarom kan creatine slecht zijn voor je hart?
Eén van de belangrijkste redenen is de invloed van creatine op de hydratatie en bloeddruk. Creatine trekt water naar de spieren, wat kan leiden tot uitdroging in andere delen van het lichaam, waaronder het bloedvolume.
Deze uitdroging kan theoretisch een verhoging van de bloeddruk veroorzaken, wat op lange termijn belastend kan zijn voor het hart.
De eventuele symptomen
Als creatine daadwerkelijk schadelijk zou zijn voor het hart, welke symptomen zouden dan kunnen optreden? De belangrijkste symptomen om op te letten zijn:
1: Verhoogde bloeddruk
Dit kan zich uiten in hoofdpijn, duizeligheid en een verhoogde hartslag. Als je merkt dat je bloeddruk stijgt nadat je bent begonnen met creatine, meet dit dan wel een aantal keer voordat je conclusies trekt. Mocht je bloeddruk echt verhoogd zijn, dan kan dit een teken zijn dat creatine je cardiovasculaire systeem beïnvloedt.
2: Hartkloppingen
Een onregelmatige hartslag of hartkloppingen kunnen wijzen op een verstoring in het elektrolytenevenwicht, mogelijk veroorzaakt door creatinegebruik en de bijbehorende verschuivingen in de vochtbalans.
3: Kortademigheid of pijn op de borst
Hoewel deze symptomen zeldzaam zijn en meestal niet direct verband houden met creatine, kunnen ze wijzen op ernstigere problemen en moeten ze onmiddellijk worden onderzocht door een arts.
Moet je stoppen met creatine bij klachten?
De zorgen over creatine en het hart zijn grotendeels gebaseerd op theoretische risico’s en anekdotisch bewijs.
Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat creatine veilig is voor gebruik bij gezonde individuen, mits het volgens de aanbevolen doseringen wordt ingenomen.
Veel van de vermeende nadelen, zoals verhoogde bloeddruk of hartkloppingen, worden niet voldoende ondersteund door klinische studies.
Toch is voorzichtigheid uiteraard (zoals voor ieder supplement geldt) geboden, vooral voor mensen met reeds bestaande hartproblemen of een hoge bloeddruk.
In deze gevallen is het raadzaam om een arts te raadplegen voordat je begint met het gebruik van creatine.
Als je symptomen ervaart zoals die hierboven zijn beschreven, is het verstandig om het gebruik tijdelijk te staken. Heb je dan nog steeds klachten of zijn de klachten verdwenen na het stoppen met creatine? Schakel zo nodig een medisch professional in.
Voor de meeste mensen is creatine echter veilig en effectief, zolang het binnen de aanbevolen grenzen blijft en gecombineerd wordt met voldoende hydratatie.
Sporters die creatine gebruiken, moeten ervoor zorgen dat ze voldoende water drinken om mogelijke negatieve effecten op de hydratatie en bloeddruk te minimaliseren.
Conclusie en ons advies
Creatine kan in sommige gevallen een risico vormen voor het hart, vooral bij mensen met reeds bestaande hartproblemen of een gevoelige bloeddruk.
De meeste gebruikers zullen echter geen nadelige effecten ervaren, mits ze de richtlijnen voor gebruik volgen.
Regelmatige monitoring van je bloeddruk en algehele gezondheid is aan te raden, maar er is geen reden om creatine volledig te vermijden als je gezond bent en het correct gebruikt.
0 reacties