NBIC-conferentie 2008
De NBIC Conference 2008 werd op 5 en 6 maart georganiseerd als een tweedaags congres in conferentiehotel ‘De Werelt’ in Lunteren, waar 175 onderzoekers met een achtergrond in bioinformatica, wiskunde, computerwetenschappen en levenswetenschappen bijeenkwamen om in een levendige setting de nieuwste ontwikkelingen in de bioinformatica te bespreken.
Zeven zonden
Antoine van Kampen, wetenschappelijk directeur van NBIC, opende het congres met een overzicht van NBIC-projecten, gevolgd door thematische sessies met mondelinge presentaties van bioinformatica-onderzoekers die aan deze projecten werken. Om de reikwijdte van het programma te verbreden, werden drie keynote sprekers uitgenodigd uit wetenschappelijke disciplines die grenzen aan bioinformatica. Carole Goble (University of Manchester) presenteerde ‘The seven deadly sins of bioinformatics’ vanuit het perspectief van informatie- en workflowmanagement. Belangrijke punten in haar presentatie waren: delen, hergebruiken en gebruiken (open source).
Christian Conrad (EMBL, Heidelberg) presenteerde in zijn lezing een volledig geautomatiseerd platform voor genoombrede RNAi-screenings in live celgebaseerde assays.
De laatste lezing werd gegeven door Piero Carninci uit Japan (RIKEN, Genome Science Laboratory). Hij liet zien hoe de complexiteit van transcriptoomgegevens kan worden geanalyseerd door middel van high-throughput sequencing-analyse.
Lezingen en mondelinge presentaties werden afgewisseld met interactieve postersessies en drie parallelle workshops over uiteenlopende onderwerpen: Taverna (workflowmanagement), Usability & Valorisation en Speed reading.
Wikipathways
In de avond demonstreerden onderzoekers de software die ze hebben ontwikkeld in een marktachtige setting. Een jury nomineerde drie toepassingen voor de finale: een plenaire presentatie voor het congrespubliek. Het publiek stemde op de prijswinnaar: Thomas Kelder (Universiteit van Maastricht) en zijn tool voor community-based pathway creation, visualization en online collaboration: www.wikipathways.org. Er werden ook prijzen uitgereikt voor de beste mondelinge presentatie (Miaomiao Zhou, Radboud Universiteit Nijmegen, over LocateP, een softwaretool om de subcellulaire locatie van bacteriële eiwitten op genomische schaal te voorspellen) en de beste poster (Jeroen de Ridder, Technische Universiteit Delft; ontwikkeling van logische netwerken om verbanden af te leiden tussen mutaties die tumorontwikkeling veroorzaken).