Over ons
Bij NBIC.nl zetten wij ons in voor het waarborgen van de veiligheid en effectiviteit van producten die een directe invloed hebben op de gezondheid. Denk hierbij aan producten zoals supplementen, voeding en voedingsplannen.
Dankzij ons gebruik van geavanceerde bioinformatica-tools en -technieken kunnen we nauwkeurig analyseren en testen, zodat consumenten kunnen vertrouwen op de kwaliteit van de producten die zij gebruiken. Dankzij onze expertise en toewijding kunnen we onze lezers voorzien van de beste adviezen.
Een stukje geschiedenis
Disclaimer: in het volgende stuk tekst gaat het over de voorgaande werkzaamheden van NBIC. Tegenwoordig zijn we een nieuwe koers ingeslagen zoals je hierboven hebt kunnen lezen.
Het Netherlands Bioinformatics Centre (NBIC) heeft sinds zijn oprichting een belangrijke rol gespeeld in het bevorderen van bioinformatica in Nederland. Als NGI Technology Centre heeft het NBIC baanbrekend werk verricht op het gebied van onderzoek, ondersteuning en onderwijs. Nu bevindt het centrum zich in een overgangsfase.
Tot eind 2013 waren de programma’s BioRange, BioAssist en BioWise de drijvende krachten achter de activiteiten van het NBIC. Het BioRange-programma, dat verantwoordelijk was voor talrijke wetenschappelijke publicaties, proefschriften en innovatieve tools, heeft ook een nieuwe generatie goed opgeleide bioinformatici voortgebracht. Dit programma werd eind december 2013 afgerond.
De onderwijsactiviteiten die onder het BioWise-programma vielen, zoals de cursussen van de NBIC PhD school, zijn ondergebracht bij de nieuwe BioSB Research School. Deze onderzoeksschool, in samenwerking met het Netherlands Centre for Systems Biology (NCSB), zal de training van bioinformatica onderzoekers voortzetten en fungeert nu als het overkoepelende orgaan voor de bioinformatica-gemeenschap in Nederland. Ook de jaarlijkse Netherlands Bioinformatics Conference zal onder deze nieuwe paraplu doorgaan.
Hoewel sommige activiteiten van Bioinformatics@school zijn afgebouwd, blijft een van de belangrijkste projecten, het mobiele DNA-lab, voortbestaan dankzij de NGI Valorisation Award 2011. Dit lab zal tot ten minste april 2015 Nederlandse middelbare scholen blijven bezoeken. Er wordt echter nog gezocht naar financiering om andere waardevolle activiteiten zoals docententraining en het ontwikkelen van educatief materiaal te kunnen voortzetten.
De activiteiten van het BioAssist-programma, dat bioinformatica als een service aanbiedt, worden grotendeels overgedragen aan het DTL|Data-programma van het Dutch Techcentre for Life Sciences. Dit programma zal fungeren als een expertisenetwerk dat levenswetenschappers ondersteunt bij data-analyse in sectoren zoals gezondheid, voeding, en industriƫle microbiologie.