Gunnar Klaus

Prof. dr. ing. Gunnar Klau

Life Sciences groep, Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), Amsterdam
http://www.cwi.nl/research-groups/Life-Sciences
Groepsgrootte: 20

  1. Wat is het leidende onderzoeksthema in uw groep?
    “Onze groep werkt vanuit een achtergrond in wiskunde en computerwetenschappen. We richten ons niet op een specifiek biologisch probleem, maar ontwikkelen algoritmen die gebruikt kunnen worden bij de analyse van biologische data en het modelleren van biologische processen. In onze aanpak draait het allemaal om abstractie. We beginnen met het reduceren van een probleem tot de meest basale wiskundige beschrijving met behulp van concepten als grafieken, matrices of polytopen. In discussies met biologen ontdekken we welke delen van de biologische realiteit essentieel zijn. Dit proces leidt tot een wiskundig verantwoorde, maar tegelijkertijd biologisch relevante formulering, die de basis vormt voor ons verdere werk.”
  2. Met welk type groepen of organisaties werkt u het meest samen en waarom?
    “We werken bijvoorbeeld samen met het Nederlands Kanker Instituut en academische medische centra, omdat daar de problemen zitten die ons onderzoek voeden. Maar we werken ook samen met gelijkgestemde internationale groepen en met meer hardcore wiskundigen hier bij het CWI.”
  3. Wat zijn vanuit jouw onderzoeksperspectief de grootste uitdagingen in de bioinformatica op dit moment?
    “De grootste uitdaging ligt in het beter begrijpen van de data. Op dit moment zien we alleen een heel wazig beeld. We hebben meer geavanceerde algoritmes, slimme statistische methoden en intelligente manieren nodig om deze benaderingen te combineren om een ​​veel scherper beeld te krijgen.”
  4. Wat is de belangrijkste taak van een groepsleider?
    “We hebben geen lab met dure apparatuur, alles wat we hier nodig hebben is een bord, papier, rekenkracht en onze hersenen. In ons werk draait het echt om de mensen en is het de verantwoordelijkheid van de groepsleider om de juiste mensen bij elkaar te brengen, de algemene onderzoekslijnen te definiëren en een levendige groep te creëren.”
  5. Hoe zou u de sfeer in uw groep omschrijven?
    “Wij zijn een onderzoeksinstituut, geen universiteit en dat betekent dat we veel vrijheid hebben om basisvragen te stellen. En de mensen hier genieten van die vrijheid en gaan veel met elkaar om ideeën en problemen te bespreken. Eén dag in de week werk ik aan de Vrije Universiteit [waar Klau een buitengewoon hoogleraarschap bekleedt, red.], wat in vergelijking een bijenkorf is. Dat is ook fijn, maar hier heb je echt de ruimte om je te concentreren, om te gaan zitten en je te richten op een probleem. Het CWI is een eiland van rust.”

Tekst van Esther Thole.