Machiel Jansen
Machiel Jansen
“Er is veel meer mogelijk als je verder kijkt dan je eigen laptop of desktopcomputer”
e-Science & Cloud Services groep, SARA
https://www.sara.nl/project/e-biogrid
Groepsgrootte: 10 (niet allemaal betrokken bij bioinformatica)
- Wat is het leidende onderzoeksthema in jouw groep?
“Wij zijn geen onderzoeksgroep, maar we ondersteunen wetenschappers bij hun onderzoek door ze toegang te bieden tot onze High Performance Computing-infrastructuur, zoals de Life Sciences Grid, cloud computing of supercomputers. Natuurlijk ondersteunen we ze ook bij het gebruik van deze platformen. Onze ondersteuning strekt zich ook uit tot het bijdragen aan nieuwe richtingen voor hun onderzoek door wetenschappers kennis te laten maken met de vele mogelijkheden die HPC biedt. We proberen ze te laten zien dat er veel meer mogelijk is als je verder kijkt dan je eigen laptop of desktopcomputer.” - Met wat voor soort groepen of organisaties werk je het meest samen en waarom?
“Als het gaat om bio-informatica, verlopen onze samenwerkingen voornamelijk via ons partnerschap met NBIC, dat de basis vormt voor verschillende bio-informaticaprojecten waaraan we deelnemen. Ons partnerschap met NBIC is ook de motor achter onze deelname aan e-BioGrid, dat op zijn beurt deel uitmaakt van het BiG Grid-project. We werken bijna uitsluitend met academische partners.” - Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen op het gebied van bio-informatica op dit moment?
“Het bio-informaticaveld is erg heterogeen, waardoor het moeilijk is om met één algemene oplossing voor een probleem te komen. Bovendien gaan de ontwikkelingen zo snel dat het erg moeilijk is om de behoeften op het gebied van gegevensverwerking te voorspellen, zelfs in de zeer nabije toekomst. De toename van datavolumes is enorm en het omgaan met deze toename is een grote uitdaging. Bovendien zie ik ook dat niet iedereen in de bio-informatica even bereid is om zich aan te passen en snel te reageren op veranderingen in het veld. Ik denk echter wel dat veel problemen in de komende drie jaar kunnen worden opgelost, maar dat zal meer vereisen dan alleen technische oplossingen.” - Wat is de belangrijkste taak van een groepsleider?
“Mensen motiveren om hun beste prestatie te leveren en een teamspirit creëren, iedereen het gevoel geven dat ze deel uitmaken van een gezamenlijke inspanning en werken aan een gezamenlijk doel. Hoe doe je dat? Door goed op de hoogte te zijn van ieders activiteiten en het probleem waar ze voor staan. Laat zien dat je geïnteresseerd bent en bereid bent om te helpen.” - Hoe zou je de sfeer in je groep omschrijven?
“Positief, informeel, enthousiast en altijd geïnteresseerd in innovatieve oplossingen en nieuwe technische mogelijkheden.”
Tekst van Esther Thole.