Martien Groenen

Prof Dr. Martien Groenen

“Geef jonge onderzoekers de vrijheid om hun eigen pad te kiezen”

Animal Breeding & Genomics Centre, Wageningen University
www.wageningenur.nl/nl/Expertise-Services/Leerstoelgroepen/Dierwetenschappen/Animal-Focus-and-Genetics-Group.htm
Groepsgrootte: 15 (deel van circa 75 personen binnen het centrum)

  1. Wat is het leidende onderzoeksthema in uw groep?
    “Er zijn twee hoofdthema’s. Het eerste is genetische variatie met betrekking tot soortenvorming en domesticatie. Op een fundamenteel niveau willen we begrijpen hoe veranderingen binnen genomen bijdragen aan soortenvorming en hoe genomen zijn veranderd tijdens domesticatie van landbouwhuisdieren. Momenteel ligt onze primaire focus op varkens. We vergelijken bijvoorbeeld genomen van verschillende soorten varkens uit Zuidoost-Azië die ongeveer 2-4 miljoen jaar geleden uiteen zijn gegaan. Op deze manier hopen we licht te werpen op de genetische achtergrond van soortenvorming. Het tweede thema concentreert zich op complexe eigenschappen bij landbouwhuisdieren en wordt meer toegepast in set-up. We werken samen met fokbedrijven om de rol van genetische variatie in complexe eigenschappen die relevant zijn voor de landbouwsector, zoals diergezondheid, prestaties en productkwaliteit, beter te begrijpen.”
  2. Met welk type groepen of organisaties werkt u het meest samen en waarom?
    “We hebben een sterke internationale oriëntatie en werken samen met verschillende onderzoeksgroepen op het gebied van dierlijke genomica in Europa, de VS en China. We hebben ook nauwe banden met onderzoeksinstituten zoals het Roslin Institute, INRA in Frankrijk, de EBI en het Beijing Genomics Institute. Voor ons onderzoek naar complexe eigenschappen hebben we langdurige partnerschappen met enkele van de toonaangevende fokbedrijven ter wereld, waarvan er veel in Nederland zijn gevestigd. Tot slot werken we, afhankelijk van het specifieke onderwerp, op ad-hocbasis samen met onderzoeksgroepen op het gebied van landbouwhuisdieren die aan andere aspecten dan genetica werken.”
  3. Wat zijn vanuit jouw onderzoeksperspectief de grootste uitdagingen op het gebied van bio-informatica op dit moment?
    “Het verwerken van de enorme datasets die voortkomen uit volledig genoomonderzoek. Opslag en overdracht is al een probleem, laat staan ​​de integratie met andere informatiebronnen. We hebben absoluut meer computerkracht en nieuwe, slimme algoritmen nodig die niet alleen snellere, maar ook efficiëntere gegevensverwerking mogelijk maken.”
  4. Wat is de belangrijkste taak van een groepsleider?
    “Een stimulerende omgeving creëren waarin jonge onderzoekers de vrijheid hebben om met hun eigen ideeën te komen en hun eigen pad te kiezen.”
  5. Hoe zou u de sfeer in uw groep omschrijven?
    “Het is een hecht en zeer ambitieus team dat in een zeer informele en open sfeer opereert.”

Tekst van Esther Thole.