Martijn Huynen

Prof. Dr. Martijn Huynen

Comparative Genomics
Centrum voor Moleculaire en Biomoleculaire Informatica (CMBI)
Nijmegen Centrum voor Moleculaire Levenswetenschappen
Radboud Universitair Medisch Centrum
www2.cmbi.ru.nl/groups/comparative-genomics/research/
Groepsgrootte: 10

  1. Wat is het leidende onderzoeksthema in uw groep?
    “Het voorspellen van eiwitfunctie en eiwitinteracties in menselijke mitochondriën. Hiervoor ontwikkelen we methoden voor data-analyse en gebruiken we die methoden om meer te leren over mitochondriale systemen en hun rol in menselijke gezondheid en ziekte.”
  2. Met welk type groepen of organisaties werkt u het meest samen en waarom?
    “We werken vooral samen met moleculair-biologische groepen die fundamenteel onderzoek doen naar een proteïnesysteem dat relevant is voor ons eigen onderzoek. Samen kunnen we ons begrip van een bepaald biologisch systeem verdiepen, wat voor mij het mooiste is aan wetenschap bedrijven. Daar draait het om. We werken ook samen met geneticagroepen die aan de kliniek zijn gekoppeld. Bijvoorbeeld wanneer ze een bepaald gen tegenkomen bij een patiënt waar ze meer over willen weten, maar we gebruiken hun expertise ook om onze voorspellingen te testen op genen die we hebben ontdekt. ​​Omgekeerd informeren we hen over nieuw ontdekte proteïnen waarvan we denken dat ze relevant zijn voor een specifieke aangeboren ziekte en laten we ze deze sequencen bij patiënten.”
  3. Wat zijn vanuit jouw onderzoeksperspectief de grootste uitdagingen in de bio-informatica op dit moment?
    “We hebben al deze data en we zijn erg goed geworden in het combineren en integreren van data en het herkennen van bepaalde patronen in de data, maar wat ontbreekt is het vermogen om goede kwantitatieve modellen te bedenken. We denken dat we een goed beeld hebben van hoe een systeem werkt, maar zodra je het in een wiskundig model gaat beschrijven, besef je wat je nog niet weet. Er is nog steeds een grote kloof tussen data-analyse en kwantitatieve modellering en dit is de bottleneck voor echt biologisch begrip.”
  4. Wat is de belangrijkste taak van een groepsleider?
    “Naast het geven van onderzoeksideeën en kritische feedback, is het om mensen te stimuleren hun volledige potentieel te realiseren. Mensen met elkaar verbinden, ervoor zorgen dat ze interacteren en samenwerken. Het is echt een managementrol.”
  5. Hoe zou je de sfeer in je groep omschrijven?
    “Positief, gemotiveerd, open voor nieuwe ideeën, geïnteresseerd in elkaars werk, kritisch en ook gezellig.”

Tekst van Esther Thole.