NBIC-conferentie 2009
De 3e jaarlijkse NBIC-conferentie, gehouden op 17 en 18 maart 2009 in Lunteren, werd bezocht door meer dan 250 onderzoekers in bioinformatica, zowel uit de academische wereld als uit de industrie. De bijeenkomst bood een gevarieerd menu met internationale gastsprekers en presentaties van een selectie van NBIC-Biorange-projecten, evenals workshops, posterpresentaties, een applicatie-showcase en een bijeenkomst van NBIC Phd-studenten.
Vier internationale gastsprekers werden uitgenodigd om een keynote-lezing te geven: Prof. Lars Juhl Jensen (Europees laboratorium voor moleculaire biologie, EMBL) sprak over het blootleggen van proteïnekinase-signaalnetwerken via integratiegegevens en zijn internationaal geprezen
STRING-database. Dr. Gunnar Rätsch (Friedrich Miescher Laboratory van de Max Planck Society, Duitsland) werd uitgenodigd om te spreken over nieuwe methoden voor computationele analyse van transcriptomen die nauwkeurigere manieren van genvoorspelling opleveren.
Een heel ander onderwerp werd behandeld door Prof. Eske Willerslev (Universiteit van Kopenhagen, Denemarken) die een overzicht gaf van het onderzoek naar oud DNA uit fossiele resten voor evolutionaire en populatiegenetische studies. Het ophalen van hoogwaardig betrouwbaar bronmateriaal is geen gemakkelijke taak in dit veld.
Dr. Ruiquian Li van het Beijing Genomics Institute (BGI) in Shenzhen (China) gaf een indrukwekkend overzicht van de wetenschappelijke benaderingen en prestaties op het gebied van next generation sequencing en bijbehorende bioinformatica waarin BGI zich snel heeft ontwikkeld tot een van de belangrijkste spelers.
De winnaar van de Application Showcase Award van dit jaar was Matthew Hestand van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) met zijn software genaamd ‘CORE_TF: een gebruiksvriendelijke interface om evolutionair geconserveerde transcriptiefactorbindingssites te identificeren in sets van co-gereguleerde genen’.
Van de 20 projecten die werden geselecteerd voor presentatie in een van de vergadersessies, ontving Marco de Groot (Technische Universiteit Delft) de prijs voor beste wetenschappelijke presentatie van 2009 getiteld ‘Metabolic Network Reconstruction based on a-specifc enzyme activity’. Een andere LUMC-promovendus, Chris Lauber, ontving de prijs voor beste poster over een nieuwe kwantitatieve methode om RNA-virussen te classificeren op basis van paargewijze evolutionaire analyse.
Dr. Barend Mons werd uitgenodigd om de Concept Web Alliance te introduceren, een wereldwijd samenwerkingsinitiatief op het gebied van semantische technologieën voor de levenswetenschappen, gestart vanuit Nederland.