Roeland van Ham
Roeland van Ham:
“NGS is een zeer krachtige, maar ook zeer brute technologie. Er moet een veel efficiëntere manier zijn om de gewenste informatie te destilleren.”
Vice-President Bioinformatics and Modeling
Keygene www.keygene.nl/research
Afdelingsgrootte: 27
- Wat is het leidende onderzoeksthema in uw afdeling?
“Het hoofddoel van ons lead discovery platform is om de genetische basis van planteigenschappen te bepalen en methoden te ontwikkelen om die eigenschappen op de meest efficiënte manier in gewassen te introduceren. Onze passie is een Green Gene revolutie, wat betekent dat we geen genetische modificatie gebruiken. In plaats daarvan ontwikkelen we slimme strategieën om de genetische basis van gewenste eigenschappen te lokaliseren, natuurlijke genetische variatie te benutten of nieuwe variatie te induceren door willekeurige of gerichte mutagenese en vervolgens onze zeer efficiënte screeningtechnologieën te gebruiken om de beste kandidaten te selecteren. Onze focus ligt op het ontwikkelen van nieuwe bioinformaticatools om zo gedetailleerd mogelijk te bepalen welke genen verbonden zijn met een bepaalde eigenschap en tools om het plantenveredelingsproces te optimaliseren.” - Met welke groepen of organisaties werkt u het meest samen en waarom?
“Wij zijn een contractonderzoeksbedrijf, wat betekent dat het grootste deel van ons werk bestaat uit het bedienen van onze klanten in de plantenveredelingsindustrie. Maar we nemen ook actief deel aan precompetitief onderzoek dat wordt uitgevoerd in verschillende publiek-private partnerschappen, op nationaal en Europees niveau. En we hebben bilaterale samenwerkingen met academische onderzoeksgroepen over de hele wereld. Het onderhouden en ontwikkelen van onze kennisbasis heeft hoge prioriteit.” - Wat zijn vanuit uw onderzoeksperspectief de grootste uitdagingen op het gebied van bio-informatica op dit moment?
“Voor veel mensen ligt de uitdaging in het omgaan met Big Data, maar ik denk persoonlijk dat we ook tegengestelde ontwikkelingen zullen zien. NGS is bijvoorbeeld een zeer krachtige, maar ook zeer brute technologie. Er moet een veel efficiëntere manier zijn om de gewenste informatie te destilleren. De vraag is dan ook hoe we op een slimme en elegante manier aan die informatie kunnen komen. Voor mij is de meest aansprekende uitdaging om tot op het niveau van een individuele DNA-base te kunnen bepalen of, hoe en in welke mate deze base bijdraagt aan een bepaalde eigenschap. Als we dat kunnen, kunnen we echt op een heel nieuw niveau aan moleculaire engineering beginnen.” - Wat is de belangrijkste taak van een groepsleider?
“Het begint allemaal met passie en plezier. Passie voor wat je doet en plezier hebben in wat je doet. Maar dat is niet genoeg, je moet een werkomgeving creëren waarin mensen de ruimte en de vrijheid hebben om te groeien en zich te ontwikkelen. Gemotiveerde mensen vinden hun eigen pad.” - Waar zie jij ruimte voor verbetering in jouw groep?
“Ik kan eerlijk zeggen dat we het heel goed doen, maar de uitdaging is om alert te blijven en kritisch te blijven op je eigen prestaties. Het behouden van een vruchtbare werkomgeving vereist je dagelijkse aandacht.”
Tekst van Esther Thole.