Systeembioinformatica
Systeembiologie wordt snel een veelgebruikte wetenschappelijke benadering om de extreem complexe temporele en ruimtelijke dynamiek van complexe biologische systemen te begrijpen. Het brengt informatie over de interacties tussen componenten van deze systemen (moleculen, cellen, weefsels) samen in wiskundige modellen om inzicht te genereren in de werking en het dynamische gedrag van cellen, organen en organismen. Om systeembiologisch onderzoek verder te ontwikkelen, hebben we goed gedefinieerde biologische systemen nodig die in de juiste context worden geplaatst. Door de ontwikkeling van methoden en databases die high-throughput genomics-data en domeinkennis integreren, is datagestuurde systeembioinformatica essentieel om deze definities en contexten te bieden. Systeembioinformatica paste resultaten uit systeembiologie toe om het systeem verder te verfijnen, terwijl systeembiologie resultaten van systeembioinformatica nodig heeft om de geldigheid en volledigheid van haar modellen te garanderen.
Dit subprogramma omvat de ontwikkeling van methoden, databases en expertise die een vereiste zijn voor systeembiologie en die gedetailleerde beschrijvingen van biologische systemen bieden, inclusief hun relaties met waargenomen fenotypes. Er wordt met name aandacht besteed aan methoden en databases voor:
identificatie en reconstructie van biologische netwerken uit geïntegreerde datasets
systeemniveauvergelijking van (model)organismen
informatiebeheer om biologische systemen te beschrijven, en
nauwkeurigere identificatie van mogelijke medicijndoelen.
Programmaleiders: Perry Moerland, Academisch Medisch Centrum (Amsterdam, NL) en Lodewijk Wessels, Technische Universiteit Delft / Nederlands Kanker Instituut