Wim Verhaegh

“Het gaat er niet om een ​​beetje van alles te proberen te vangen, maar om een ​​gedetailleerde beschrijving te kunnen maken van de specifieke biologie die relevant is voor uw vraag.”
Wim Verhaegh, Principal Scientist, Molecular Diagnostics, Philips Research
http://www.research.philips.com/index.html
Groepsgrootte: 6 (in projectteam)

  1. Wat is het leidende onderzoeksthema in uw groep?
    “Het bioinformaticawerk in de Molecular Diagnostics-groep richt zich op het modelleren van biologische processen om genetische en moleculaire gegevens te interpreteren. Mijn project gaat over het modelleren van oncogene paden met als doel het ontwikkelen van voorspellende profielen, die kunnen worden gebruikt om te voorspellen of een individuele patiënt zal reageren op een bepaald medicijn. Ons werk is zeer translationeel van aard; we willen beschikbare genetische en moleculaire kennis over kanker gebruiken om hulpmiddelen te ontwikkelen die patiënten direct ten goede kunnen komen. Hoewel ons werk van toepassing is op veel soorten kanker, ligt onze focus vooral op veelvoorkomende soorten kanker, zoals borstkanker en prostaatkanker.”
  2. Met welk type groepen of organisaties werkt u het meest samen en waarom?
    “We hebben samenwerkingsverbanden met academische partners, bijvoorbeeld het Hubrecht Instituut, dat toonaangevende experts op het gebied van kankerbiologie huisvest. Via NBIC werken we samen met bioinformaticagroepen, bijvoorbeeld de groep van Marcel Reinders in Delft. Toegang tot hun praktische expertise is erg waardevol voor ons. We werken ook samen met groepen in verschillende universitaire medische centra, hetzij rechtstreeks, hetzij via onze deelname aan grootschalige publiek-private partnerschappen, zoals het Centre for Translational Molecular Medicine, CTMM. En tot slot hebben we via onze collega’s in andere Philips Research Centres, bijvoorbeeld in Briarcliff, New York, contacten met een aantal Amerikaanse onderzoeksgroepen.”
  3. Wat zijn vanuit jouw onderzoeksperspectief de grootste uitdagingen op het gebied van bioinformatica op dit moment?
    “Om alle biologische kennis die op zoveel verschillende plekken en organisaties is opgeslagen in kaart te brengen en vast te leggen in wiskundige modellen die een rationele benadering van relevante wetenschappelijke vragen mogelijk maken. Het gaat er niet om een ​​beetje van alles vast te leggen, maar om een ​​gedetailleerde beschrijving te kunnen maken van de specifieke biologie die relevant is voor uw vraag. Het is gemakkelijk om te verdrinken in de enorme hoeveelheden data die worden gegenereerd en in de toekomst zullen worden gegenereerd. De enige manier om al deze data te begrijpen, is een gerichte benadering. Correlaties en patronen zijn gemakkelijk te ontdekken, maar u hebt een goed model van de biologie nodig om de data op te halen die klinisch relevant zijn en een zinvolle interpretatie mogelijk maken.”
  4. Wat is de belangrijkste taak van een groepsleider, of in uw geval een projectleider?
    “Formuleer duidelijk het algemene doel van het project en zorg ervoor dat elk teamlid weet wat zijn of haar vereiste bijdrage is, zodat we allemaal samenwerken om dat gemeenschappelijke doel te bereiken.”
  5. Waar ziet u ruimte voor verbetering in uw groep?
    “Onze totale groep bestaat uit ongeveer 35 mensen, die allemaal aan verschillende projecten werken. Hoewel we ons allemaal heel goed bewust zijn van de doelstellingen van onze groep, is het altijd een uitdaging om tijd te maken om op projectoverschrijdend niveau te communiceren.”